Aperi - oproepsysteem / communicatieplatform

aperi - Oproepsysteem wordt integrale digitale communicatietool.
aperi is een digitaal communicatieplatform dat het klassieke oproepsysteem vervangt en verbetert: het brengt tal van toepassingen samen in één module en vergemakkelijkt de communicatie tussen senioren, zorgverleners en familieleden.

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
pilipili team
Afmetingen
9,2 x 9,2 x 1,8
Materiaal
kunststof, glas
Techniek
spuitgieten
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Healthcare Award

aperi – het principe

Het uitgangspunt voor aperi is de creatie van een communicatietool die senioren, zorgverleners en hun familie op een eenvoudige manier verbindt, op elk moment van de dag, op elke plaats. aperi heeft de ambitie de technologie voor de (thuis)zorg van morgen aan te bieden.

Het platform vertrekt van de basisfunctionaliteit van een oproepsysteem, maar integreert ook het elektronisch zorgdossier, domotica, videocommunicatie, etc. Naast alle functionaliteiten die met zorg te maken hebben, werd ook aandacht besteed aan functionaliteiten die de communicatie tussen de diverse zorgactoren bevordert.

Een specifiek voorbeeld hiervan is het digitaal heen-en-weerschriftje waarmee verzorgers, bewoners en hun familie met elkaar kunnen communiceren. Ook de integratie van het Cubigo-platform draagt hiertoe bij. Dit platform bevat een waaier aan informatie voor senioren waarmee ze toegang krijgen tot allerhande producten, diensten en informatie die hen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen.

aperi staat voor openheid. Openheid op het vlak van koppeling met allerhande systemen zoals telefonie, alarmering, valpreventie, dwaaldetectie, domotica, schakelmateriaal, zorgregistratiesoftware,... De openheid van het platform laat toe dat het gekoppeld kan worden met elk ander systeem waar zorginstellingen gebruik van maken. Op die manier kunnen woon- en zorgcentra hun bestaande systemen integreren en telkens verder uitbreiden met nieuwe functionaliteiten.

aperi – het design

De intelligente rode oproepknop is de herkenbare designfeature die alle modules verenigt binnen de productfamilie.

Vanaf de start van het ontwerptraject werd sterk ingezet worden op een modulair systeem. Het aantal basisproducten van het platform werd beperkt tot een kunststof voor –en achterschaal, gecombineerd met bedrukte glasplaatjes met identieke afmetingen. Op die manier kon de initiële investering in tooling ook beperkt worden. De modulariteit en diversiteit van het systeem moet gezocht worden in een add-on gegeven zodat de mogelijkheden in de toekomst verder kunnen worden uitgebreid zonder dat ze impact hebben op de basismodule. Zo zijn de basismodules future proof.

Door middel van verschillende iteraties werd een volledig productgamma uitgebouwd. Het totaal concept bestaat zo uit vier verschillende modules:

De ‘Infigo 100’ is muurmodule die op een enkel inbouwpotje op de muur kan gemonteerd worden. Deze basisversie heeft de eigenlijke oproeptoets, die bewust uit het vlak springt. Naast de typische rode kleur, heeft de patient zo een extra indicatie van waar hij/zij moet drukken. Het is ook de enige klassiek mechanische schakelaar in het concept. Alle andere toetsen zijn capacitief. Door middel van de verschillende glasplaatjes kan met één basisgeometrie 6 verschillende basismodules gemaakt worden.

De ‘Infigo 200’ is muurmodule die op een dubbel inbouwpotje op de muur gemonteerd wordt. Naast de oproeptoetsen heeft deze module ook de mogelijkheid om ‘spraak-terugspraak’ in de kamer te brengen. Er is ook de mogelijkheid om een 3.5” LCD display te integreren.

De ‘Infigo 500’ is een muurmodule die gemonteerd wordt op een dubbel inbouwpotje. Naast de oproeptoets heeft het toestel een volledige touch 10” display met alle functionaliteiten.

De ‘Home’ versie (in ontwikkeling) is de tafelvariant van de Infigo 500, bedoeld om in de toekomst ook thuiszorg te kunnen aanbieden.

Er werd gekozen voor een minimalistische look, omdat die het meeste contrast brengt met de huidige op de markt zijnde merken en het meest aansluit met de huidige architecturale trend. Door de standaard behuizing te gaan combineren met verschillende glasplaatjes kon een modulair systeem geïnitieerd worden. De keuze voor glas resulteert tevens in een product dat eenvoudig te desinfecteren is.