Dubio

Gevelsteen/baksteen

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Roel Vandebeek
Afmetingen
24 x 7 x 7 cm
Materiaal
Leem/zand
Techniek
Steenpersen volgens handvormprincipe + bakproces
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Efficiency Award


Dubio is de baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee dunne gestapelde stenen wekt. Dubio 1 heeft een symmetrische voeg en Dubio 2 een asymmetrische. Voor de architect biedt dit, tot voor kort, onmogelijke, creatieve opties die zich op de werf vertalen in een rendement met een ecologisch tintje.

Architecten tekenen meer en meer gevels waarbij de bakstenen verlijmd worden en ook de vraag naar een origineel lineair lijnenspel is enorm toegenomen. Hierop wil Dubio een duurzaam antwoord bieden mét de bestaande productiemogelijkheden én volgens het principe ‘duurzaam bouwen’.

De N70 van Nelissen vormt de basis voor de nieuwe Dubio-steen. Deze strakke steen is 3 centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30% lager dan dat bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30% aan transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren.

Met Dubio concentreren we ons alleen niet op de baksteen zelf maar focussen we ons ook op de bredere context van de gevel. Je kan het vergelijken met een tegelvloer en zijn enorm scala aan patronen.

Door het toevoegen van extra schaduwvoegen aan de steen krijg je een uniek lijnenspel. Dubio (is het één steen of zijn het er twee) laat je geloven dat de gevel is opgebouwd uit dunne, gelijmde stenen. Verbazend dun want op die dikte worden stenen nooit gebakken wegens risico op kromtrekken en zijn ze ook niet interessant omdat ze, o.w.v. de grotere aantallen, te duur zijn om te metselen. Bovendien, doordat de hoogte van Dubio dezelfde is als die van een standaard baksteen is, is het rendement bij verwerking even hoog . Optisch echter lijkt het alsof je het dubbel aantal stenen hebt gebruikt.

Door een aantal combinaties ontstaat een verrassend lijnenspel en nieuwe patronen, ook een wild verband is mogelijk. De stenen kunnen in verschillende kleuren zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Met Dubio kan je creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. De foto’s in bijlage geven enkele voorbeelden van patronen. Dubio 1 en 2 kunnen ook afzonderlijk of gecombineerd worden met een volle standaard steen (zie bv. afbeelding ‘Dubio 1+2 Rondom Plint’).