H-Bench

ECO-oh! zet in op doordachte en duurzame producten, gemaakt uit gerecycleerd afval. Studio Segers ontwierp voor hen de H-Bench, een modulaire en milieuvriendelijke zitbank voor de openbare ruimte.

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Wim Segers
Bob Segers
Afmetingen
75 x divers x 75 cm
Materiaal
gerecycleerd kunststof (polyoliefine)
Techniek
spuitgiet techniek
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Ecodesign Award by OVAM

Met H-Bench ontwikkelde Studio Segers, in opdracht van ECO-oh!, een milieuvriendelijk zitconcept dat bijdraagt aan een kwaliteitsvolle openbare ruimte en dus aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Immers, een goed functionerende en juist ingerichte publieke ruimte blijft de motor van het sociale leven in een stad of dorp. De bank vindt haar weg naar pleinen, stations, openbare domeinen, scholen en prachtige plekjes overal in de stad. Ontspanning, nieuwe mensen ontmoeten en communiceren is van kapitaal belang in een gezonde samenleving. En H-bench is het medium van deze sociale interactie op een ecologisch verantwoorde wijze.

De H-Bench wordt geproduceerd uit Polyolefine, vervaardigd uit gerecycleerd huishoudelijk kunststofafval (yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakken… ) en is zelf voor 100% recycleerbaar. Het kunststofafval wordt eerst vermalen tot korrels en vervolgens met de spuitgiettechniek verwerkt tot stabiele bouwstenen om zitlandschappen te creëren. Het materiaal is duurzaam, kleurvast, doorstaat weer en wind, is splintervrij en vraagt nauwelijks onderhoud.

De H-bench heeft een iconische vormgeving en brengt functionaliteit, ergonomie, zitcomfort, ecologie en economie samen in een flexibel, modulair zitsysteem. Het concept bestaat uit twee elementen, met en zonder rugleuning, waarmee men eindeloos kan combineren en die op drie of vier plaatsen met elkaar worden verbonden. De bank kan eenvoudig verankerd worden in de grond door middel van bouten en de ruggen kunnen tegenover elkaar gemonteerd worden, waardoor men tegelijk naast en tegenover elkaar kan zitten.

Met dit sociaal doordacht ontwerp biedt Studio Segers een duurzaam alternatief voor verbranding van huishoudelijk afval. Via het containerpark of huis-aan-huis ophaling verzamelen namelijk reeds 1,5 miljoen Belgen ruim 15.000 ton restplastics. Door dit huishoudelijke plastic afval op de meest ecologische wijze te recycleren tot waardevolle grondstoffen wordt de afvalberg gereduceerd. Mensen het gevoel meegeven dat kwalitatief zitten kan op eigen afval en dat afval een meerwaarde kan betekenen voor onze leef- en woonomgeving staat dus volledig centraal in dit design.