H-BENCH een bank met een visie

H-Bench, een bijdrage aan het milieu en aan een kwalitatieve openbare ruimte.

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Wim Segers
Bob Segers
Afmetingen
75 x divers x 75 cm
Materiaal
gerecycleerd kunststof (polyoliefine)
Techniek
spuitgiet techniek
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Ecodesign Award by OVAM

De publieke ruimte is een plek voor ontmoeting, uitwisseling en ondersteuning van de levenskwaliteit. Ze speelt een centrale rol in het stedelijke leven. De kwaliteit van haar inrichting draagt niet enkel bij tot de leefbaarheid van de stad, maar bepaalt ook haar aantrekkelijkheid.

De publieke ruimte ondersteunt de complexiteit van het stedelijk weefsel en wordt steeds meer de drager van het publieke leven.

De synergie tussen natuur, cultuur, fauna, flora en de menselijke levensstijlen moet gestimuleerd worden.

Een kwalitatief functionerende en goed ingerichte publieke ruimte is de motor van het sociale leven in een stad of dorp.

In deze context ontwikkelde Studio Segers de H-Bench voor ECO-oh!. Deze bank vindt haar weg naar pleinen, stations, openbare domeinen, scholen en prachtige plekjes overal in de stad. Ontspanning, nieuwe mensen ontmoeten en communiceren is van kapitaal belang in een gezonde samenleving. Het zitconcept “H-bench” is het bindmiddel van deze sociale interactie op een ecologisch verantwoorde wijze.

Van Yoghurtpotje tot duurzaam zitconcept

De H-Bench wordt geproduceerd uit Polyolefine, vervaardigd uit gerecycleerd huishoudelijk kunststof afval (yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakken… ) en is voor 100% opnieuw recycleerbaar. Het kunststof afval wordt eerst verwerkt tot korrels en vervolgens met de spuitgiettechniek verwerkt tot stabiele bouwstenen om zitlandschappen te creëren. Het materiaal is duurzaam, kleurvast, doorstaat weer en wind, is splintervrij, vraagt nauwelijks onderhoud en is beschikbare in diverse kleuren; donker grijs (zwart), middengrijs, lichtgrijs, pastelgroen, pastelblauw en beige.

De H-bench heeft een iconische vormgeving en brengt functionaliteit, ergonomie, zitcomfort, ecologie en economie samen in een flexibel, modulair zitsysteem.

Het concept bestaat uit twee elementen, met en zonder rugleuning. De elementen worden op drie of vier plaatsen met elkaar verbonden met een gebruiksvriendelijk kliksysteem. Met deze twee zitmodules kan men eindeloos combineren. De bank kan eenvoudig verankerd worden in de grond d.m.v.bouten. De ruggen kunnen tegenover elkaar gemonteerd worden, waardoor men naast elkaar en tegelijk tegenover elkaar kan zitten.

Deze combinatiemogelijkheden bevordert niet alleen het zitcomfort maar is ook aangenaam om te communiceren. De modulaire flexibiliteit van de H-Bench geeft elke landschapsarchitect of stedenbouwkundige inspiratie om in functie van de context (omgeving en doelgroep), esthetische opstellingen te creëren in één of meerder kleuren.

Pure ecologie in de openbare ruimte

Huishoudelijke restplastics sorteren moet voor de burger vanzelfsprekend worden. Via het containerpark of huis-aan-huis ophaling (roze zakken) verzamelen reeds 1,5 miljoen Belgen ruim 15.000 ton restplastics. Door dit huishoudelijke plastic afval op de meest ecologische wijze te recycleren tot waardevolle grondstoffen verminderen we de afvalberg en bieden we een duurzaam alternatief voor verbranden.

Straatmeubilair uit 100 % gerecycleerde materialen is goed voor de natuur en moedigt burgers aan om hun huishoudelijk plastic nog beter te sorteren. Het is belangrijk dat iedere burger kan waarnemen dat er zinvolle producten gemaakt worden met afval, verzameld vanuit hun ecologisch verantwoorde sorteerinspanningen.

Mensen het gevoel meegeven dat kwalitatief zitten kan op eigen afval. Dat afval een meerwaarde kan betekenen voor onze leef- en woonomgeving.