Puskás

Puskás is niet alleen een legendarische Hongaarse voetballer die in de jaren ’60 schitterde bij Real Madrid en de Magische Magyaren - de beste Hongaarse nationale ploeg ooit, maar sinds kort is Puskás ook een luxemagazine over voetbal dat vier keer per jaar verschijnt, van de hand van de makers van wielertijdschrift Bahamontes. Met daarin de schoonste verhalen en de mooiste foto’s over vroeger en nu, over binnen- en buitenland, met reportages en interviews die net zo goed over een Rode Duivel uit de jaren ’90 kunnen gaan als over de huidige topschutter in vierde provinciale C, net zo goed over passionele derby’s in Zuid-Amerika als over verbeten degradatieduels in Zuid-Limburg, net zo goed over Juan Lozano als over Yvan Desloovere. Kortom: verplicht leesvoer voor elke voetballiefhebber!

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Pieter Willems
Brecht Van Stappen
Afmetingen
26 x 21 x 1
Materiaal
papier /paper
Techniek
vellenoffset
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Communication Award

Vertrekpunt: geef vorm aan een tijdloos en diepgravend magazine over voetbal, en dat in digitale tijden. Puskás gaat expliciet voor papier. Het kiest voor tijd, beleving, ruimte voor schoonheid, veel aandacht voor fotografie, plaats voor witruimte, uitgepuurde typografie.

In de vormgeving hebben we ons laten inspireren door vormen uit het voetbal (de lijnen van het veld, de emblemen van voetbalploegen) en gebruiken we die voor een eigentijdse en herkenbare ontwerpstijl. We kozen leesbare en heldere letters, met een zekere stoerheid en een sterk eigen karakter, passend bij de wereld van het voetbal. Het blad wordt op ongestreken papier gedrukt in vellenoffset. Beiden dragen bij aan de leeservaring en het gevoel van het blad.

Puskás Magazine gaat (net als Bahamontes Magazine, van dezelfde makers) in tegen de magazinestroom door ruimte te geven aan langere, diepgravender artikels (tot 12 bladzijden) die hun relevantie na verloop van tijd blijven behouden. Er is ruimte voor veel en sterke fotografie en alles wordt in een aantrekkelijke en eigentijdse maar leesbare vorm gegoten. Zo wordt Puskas een bewaarmagazine dat jaren na publicatie nog steeds interessant is om te lezen.