Tableskin

Tafellaken en servetten

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Lore Langendries
Afmetingen
260x160x0.1cm
Materiaal
Vlas en linnen
Techniek
Jacquard weven
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

Nominated for

Design-led Crafts Award

TABLESKIN

Ontwerp van: Lore Langendries

Producent: Verilin

Lore Langendries is als ontwerpster gespecialiseerd in het maken van draagbare objecten uit dierenhuiden. Ze heeft in deze niche een grote expertise opgebouwd. Bij het maken van de sieraden gebruikt ze moderne technieken om tot verrassende, intrigerende resultaten te komen.

Dierenhuiden en leder zijn voor haar een evident materiaal, niet alleen door hun tactiliteit en bewerkelijkheid, maar ook door de eeuwenoude link tussen mens en dierenhuiden. We gebruiken leder voor kledij, als bontjas, voor schoeisels, als omhulsel van een tas, maar ook als dierenvel voor onze haard. Eén van de weinige zaken waar we harige huiden niet voor gebruiken, is als materiaal om op te eten. Haar en eten wekt immers meestal geen smakelijke associaties op. Het is zelfs vandaag nog een taboe, ook al verorberen we het vlees van het reebokje onder de vacht met plezier.

Een dierenhuid omtoveren tot picknicktafellaken was enerzijds te eenvoudig en anderzijds niet praktisch. Hoe kuis je dat bijvoorbeeld na gebruik? Met een kam? Daarom ging Lore Langendries aan het werk met de foto van een reeënvacht. Eerst heeft ze dit op linnen gedrukt. Hierdoor verloor het patroon van de haren echter veel van zijn poëzie. Het werden harde lijnen die niet meer herkenbaar waren als vacht. Toen is ze gaan aankloppen bij Verilin. Verilin is een textielbedrijf uit Zuid-West-Vlaanderen. Het familiebedrijf kent linnen door en door en kan met zijn jacquardweeftouwen de meest complexe patronen aan. Verilin gaat graag uitdagingen aan en houdt ervan om samen te werken met creatievelingen met ideeën die nood hebben aan hun kennis en kunde. Verilin vertaalde, samen met Lore, het harenspel van de reeënhuid tot een poëtisch tafellinnen waarin zachtbruine haren op een witte achtergrond liggen. Bij het tafellaken horen linnen servetten. Hier geen rugharen, maar een detail van opstaande haren en een weerborstel. Waar je bij het tafellaken kan twijfelen, is er bij de servetten geen twijfel mogelijk. Je veegt je mond af aan haar.

Bij het picknicktafellaken en de servetten hoort ook een lederen draagtas uit tuigleder en touw. Een band zorgt ervoor dat het tafellaken niet wegschuift, zodat je veilig de open plek in het bos bereikt waar je de omgeving kan afspeuren naar wild terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd.

"Tableskin is een 100% Belgisch product, het ontwerp komt uit Limburg, de stoffen worden Jacquard geweven in Heule en de confectie vindt ook plaats in Heule. Authentiek, vakmanschap en eerlijke, natuurlijke grondstoffen. Bij de productie wordt er zo goed als geen afval geproduceerd en dit product wordt gemaakt door mensen. Afmetingen en kleuren worden afgestemd op de wensen van de opdrachtgever, dus een verregaande personalisatie is een standaard.

Het unieke en innovatieve karakter van dit ontwerp is dat de basis niet ligt in een klassiek textielontwerp maar voortkomt uit een grafisch bestand (een foto) waarvan de pixels omgezet zijn in een weefprogramma. De keuze van de bindingen, het basismateriaal en de configuratie van het weefgetouw zorgen ervoor dat de resolutie van de foto maximaal behouden wordt. In principe is dit dus een geweven foto. Dit is damastweven op een volgend niveau. Geen bedrukkingen of geprinte effecten meer.

Nieuwe ontwerpprincipes worden hierbij geharmoniseerd met innovatieve oplossingen binnen een authentieke industriële productieomgeving. Door de aard van al deze factoren krijgt het eindproduct een eigen identiteit. Dit tafellinnen behoeft geen zwaar en chemisch onderhoud en wordt mooi oud.

Om het resultaat steeds verder te verbeteren zoeken we continu naar oplossingen en passen we onze machines aan. De meest exclusieve, vernieuwende materialen en kleuren worden gebruikt om het ontwerp maximaal te laten leven. Meer dan 60 jaar Vlaams vakmanschap. Wij zijn Verilin." (Bie Luyssaert, catalogus Hands on Design, 2016).