Theom@tic

Tafel hulpmiddel om mensen zelfstandig te laten eten met één functionele arm

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Frédéric Boonen
Afmetingen
18x31x1,5cm
Materiaal
Polypropeen, Silicone shore 90, RVS
Techniek
Spuitgieten, schroeven
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Healthcare Award

Met de ‘Theom@tic’ kunnen personen die slechts één arm kunnen gebruiken - bijvoorbeeld o.w.v. een zenuwletsel, een schouderprothese of na een beroerte - toch zelfstandig zaken als botervlootjes, jampotjes, suikertjes en drankbrikken eenvoudig openen.

Het idee komt van Theo Willen, die vrijwilligerswerk in het revalidatiecentrum St.-Ursula doet. Daar merkte hij op hoeveel personen bij elke koude maaltijd, elke dag opnieuw, geconfronteerd worden met het feit dat ze maar één arm kunnen gebruiken en dus aangewezen zijn op hulp van een tweede persoon als ze willen eten.

Samen met de ergotherapeuten van het revalidatiecentrum St.-Ursula van het Jessa Ziekenhuis boog Boonen design studio zich over zich over het idee en maakte de vertaalslag naar een compact, hygiënisch ontwerp dat bovendien niet stigmatiserend is. Dat deed het door de Theom@tic te ontwerpen in de vorm van een bord, zodat het naadloos aansluit bij de doorsnee serviezen en keukenaccessoires. Daarenboven zorgt de antislip-onderzijde voor een stabiele grip op het tafelvlak, wat het nog makkelijker maakt om potjes met voedingswaren of drankbrikjes te openen als je slechts één arm kan gebruiken.

Dankzij het strakke design en zijn multi-inzetbaarheid - zonder een stigmatiserend neveneffect op te roepen - is de Theom@tic niet alleen een waterdichte oplossing voor personen die in een revalidatiecentrum verblijven, maar voor iedereen die kampt met een uitval van een arm. En dat zowel thuis als op locatie, bijvoorbeeld op restaurant of bij een brunch.