Colli-Pee

Colli-Pee is een slim toestelletje, ontworpen door Voxdale voor Novosanis NV, voor gegarandeerde en gestandaardiseerde collectie van eerste fractie urine. Dat is de eerste 20ml van de plas. Deze hoog geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker.

Genomineerde

Naam bureau
Voxdale
Naam ontwerper(s)
Kristof Sorgeloos, e.a.
Naam bedrijf
Novosanis NV
Afmetingen
16 x 15 x 4 cm
Materiaal
Polypropyleen
Techniek
Spuitgieten
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Healthcare Award

Colli-Pee is een plastuit voor medisch gebruik, die werd ontwikkeld dankzij de multidisciplinaire samenwerking tussen het ontwerpbureau Voxdale en het medical device bedrijf Novosanis.

Sommige bacteriën en virussen, zoals chlamydia, gonorroea en HPV (humaan papillomavirus) maar ook kankers zoals prostaatkanker, zijn op te sporen door een erg geconcentreerd deel van de plas af te nemen. En met de gangbare bekertjes was dit geen sinecure.

Colli-Pee is bovenal een slim toestelletje dat een gestandaardiseerde collectie van de eerste fractie urine garandeert, namelijk de eerste 20ml van de plas. Deze hoog-geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker. Het toestelletje is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Je plast rechtstaand in een soort plastuit. De eerste 20 ml wordt opgevangen in een plastic buisje, de rest loopt verder langs de tuit het toilet in. Het unisex toestel blinkt uit in gebruiksgemak en eenvoud en is commercieel beschikbaar, heeft een CE markering, en is geregistreerd bij FDA, wat de internationale uitrol mogelijk maakt. Bovendien is het gemaakt in een volledig recycleerbaar polymeer en hoeft het niet uit elkaar worden gehaald.

Van bij de aanvang van de ontwikkeling ervan werden potentiële gebruikers erbij betrokken en werd rekening gehouden met hun feedback. Ook de feedback van de World Health Organization was bijzonder nuttig. En voor het verder op punt zetten wordt nog samengewerkt met Happy Ageing en EIZT.