INGA Wellbeing

Kledij voor zorgpatiënten, Fiona Mc Greal voor INGA Wellbeing

Genomineerde

Naam bureau
In-house designer
Naam ontwerper(s)
Fiona Mc Greal
Naam bedrijf
Alsico - Manufacturer of INGA Wellbeing
Afmetingen
Not applicable
Materiaal
blends of cotton, viscose, tencel and polyester (polyester only used in industrially laundarable collection)
Techniek
Not applicable
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Better Health

INGA Wellbeing is een collectie aangepaste, comfortabele en toch stijlvolle en aantrekkelijke kleding ontworpen voor zorgpatiënten. De collectie bevat bloesjes, truien, kleedjes, broeken en pyjama’s discreet voorzien van openingen voor drains of van panden die gemakkelijk kunnen worden verwijderd voor een medisch routineonderzoek of behandeling. In tegenstelling tot de bestaande en nogal stigmatiserende operatiekleedjes laat de INGA Wellbeing kleding de patiënt volledig in zijn waardigheid. Zij kunnen in deze kleren behandelingen ondergaan of een onderzoek laten uitvoeren zonder zich geheel of gedeeltelijk te moeten laten ontkleden door het verplegend personeel, hetgeen als erg vernederend en ongemakkelijk wordt ervaren. Bovendien hoeven ze zich in gezelschap ook niet beschaamd te voelen. De kleren zijn gemaakt in natuurlijke, zachte en elastische stoffen. Het gevoel van welbehagen heeft ongetwijfeld positieve impact op zowel het mentale als het fysische herstel.

De INGA Wellbeing zorgkleding is voor alle situaties en stadia van de ziekte geschikt. De kleren worden bovendien geproduceerd bij een marktleider in zorgkleding die overtuigd van het concept al zijn kennis, contacten en productiecapaciteit inzet in dit verhaal.

Vanuit de medische wereld kreeg dit project eveneens veel bijval. Op 25 mei 2016 werd het aan de UGent bekroond met de tweede PRoF Award voor het beste Europese zorgidee. Het is ook de bedoeling om smart en nano technologie in de kleding te verwerken. Zo zou tegen het najaar een localizer en alarm geïntegreerd worden in kleding voor Alzheimer- of dementiepatiënten.

In samenwerking met: Gysemans Clothing Industry, Innovatie Centrum, Alsico NV, Philippe Buck, Solvay, Jacques Peeters, Jules Bordet InstitutePRoF Award 2016 Gent, Bourse de Preactivite Region de Wallonie