Marbul Suspension Adjustable

Architecturale verlichting: richtbare pendel

Winnaar

Naam bureau
Jeffrey Huyghe
Naam ontwerper(s)
Jeffrey Huyghe
Naam bedrijf
Pits nv, Modular Lighting Instruments
Afmetingen
dia 109 x 2000mm
Materiaal
Aluminium
Techniek
Hogedrukgieten
Uitvoering
Industrieel

Toelichting

Habitat Award


De Suspension Adjustable uitvoering binnen de Marbul familie biedt een antwoord op het feit dat bij een enkel aansluitpunt in combinatie met gependelde verlichting je zo goed als nooit de mogelijkheid hebt om de lichtbron te richten. En wanneer spots bevestigd aan het plafond toch richtbaar zijn kunnen ze vaak erg verblindend zijn.

Deze problemen werden op een heel elegante manier opgelost door een ingenieus rotatiesysteem dat deels in het bolvormige lamphuis zit en deels in de cilinder of het ingebouwd aansluitpunt. De gependelde lichtbron bekomt hierdoor een inclinatie van 45° en een rotatie van 360°, waardoor je dus na installatie het licht nog steeds kan richten naar de gewenste plek.

Het verblindingsprobleem wordt dus enerzijds opgelost door de flexibiliteit van het vernuftig rotatie-systeem maar ook door de eigen ontwikkelde aluminium reflectoren. De vorm van deze reflectoren laat toe de LED-bron diep verzonken te positioneren wat resulteert in uitstekende anti-verblinding eigenschappen.

Deze reflectoren zijn magnetisch te bevestigen en worden apart aangeboden. Dit resulteert niet enkel in een logistiek voordeel maar biedt de klant tevens de mogelijkheid om met verschillende gradenbundels (spot, medium en flood) en kleuren (goud, champagne en zilver anodisatie) te gaan spelen. Naast het feit dat de richtbaarheid heel functioneel is, biedt het ook de mogelijkheid om speelse composities te gaan creëren door o.a. te experimenteren met verschillende rotatiehoeken en hoogtes van meerdere lichtbronnen.

Vermits Marbul Suspension Adjustable onderdeel is van een grotere familie,

heeft de klant alle mogelijke lichtoplossingen binnen eenzelfde familie (inbouw, opbouw en gependeld) wat het leuk en interessant maakt om hetzelfde design in verschillende applicaties door te trekken doorheen één project.

Marbul was initieel ontwikkeld voor de renovatiemarkt. Elke variant is immers beschikbaar in een opbouwversie (met geïntegreerde LED gear) en met één of meerdere richtbare lichtbronnen. Een dankbaar gegeven binnen bestaande situaties waar men met een gelimiteerd aantal elektrische aansluitpunten de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats tracht te verkrijgen.

www.supermodular.com