MARTA

Lokale markt met directe band tussen producent en gebruiker, ONDERGROND vzw (Ellen Pil, Sophie van Haasen, Caroline Huyghe, Daphne Pascual) met de steun van Provincie Antwerpen, Stadslab 2050 en Born in Antwerp

Genomineerde

Naam bureau
ONDERGROND vzw
Naam ontwerper(s)
Ellen Pil , e.a.
Naam bedrijf
MARTA

Nominated for

OVAM Ecodesign PRO

Communication

Collective

MARTA is meer dan een traditionele markt, het is de enige markt in Antwerpen waar kleinschalige boeren en verwerkers van lokale producten, chefkoks en nieuwsgierige genieters samenkomen. Het is vooral vanuit de curiositeit van de mensen van Ondergrond vzw naar het boerenverhaal en het onderzoek naar de oorsprong van producten dat dit initiatief gegroeid is. Geïnspireerd door de Amerikaanse farmersmarket en de Spaanse mercado en met een sterk geloof in samenwerkingen en een passie voor vraagstukken onderzoeken zij de nieuwe mogelijkheden van de stad.

Inspelend op de vraag naar lokale, eerlijke en gezonde voeding binnen de stad, komt de consument op MARTA direct van de producent alles te weten over het waar, hoe en wat van het eten, meestal minder gekende variëteiten groenten en fruit die ook kunnen geproefd worden bij de gratis kookdemo’s en recepten zijn beschikbaar.

De initiatiefnemers willen sensibiliseren en informeren, door participatie en samenwerking tussen de kramers en chefs te stimuleren om nieuwe producten en gerechten te creëren en door het publiek te inspireren. Chefs bieden een ontbijt aan met de producten van de kramers en gaan na verkoop experimenteren met de overschotten en kan opnieuw aan tafel geschoven worden. Op die manier wil MARTA niet alleen eerlijke prijzen voor de boeren en verwerkers via de korte ketenaanpak stimuleren, ze wil ook inzetten op het sluiten van cirkels met een ‘niets-gaat-verloren’ attitude. Via een fijne herkenbare huisstijl en logo wil MARTA laagdrempelig en toegankelijk zijn voor iedereen. Aan de hand van flyers communiceert MARTA over haar komende edities en op facebook worden de verhalen van de boerenbezoeken en samenwerkingen gedeeld.