Post-Couture Antwerp

The Post-Couture Collective biedt een alternatief voor het huidige mode-systeem door een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van duurzame, gepersonaliseerde en betaalbare kleding. Door de innovatieve manier om kleding ‘on demand’, afgestemd op de eindgebruiker, te produceren, creëren ze een product met meerwaarde.

Genomineerde

Naam bureau
The Post-Couture Collective
Naam ontwerper(s)
Martijn van Strien
Naam bedrijf
martijnvanstrien.com
Afmetingen
100 x 80 x 20 cm (12 kledingstukken)
Materiaal
Wol & Polyester stof
Techniek
Laser-gesneden patroondelen met innovatieve assemblage-techniek.
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

Nominated for

Ecodesign Award by OVAM

Met The Post-Couture Collective biedt Martijn van Strien sinds 2015 een alternatief voor het huidig overproducerende modesysteem. Hij richtte het platform op met als doel alternatieve productiemethoden voor kleding te ontwikkelen en zo de huidige vervuilende en oneerlijke kledingindustrie te verduurzamen en de kleding betaalbaar en personaliseerbaar te maken.

Hij wilde met deze collectie aantonen hoe een kledingontwerp zo gedigitaliseerd kan worden dat het door de eindgebruiker geassembleerd kan worden door middel van moderne productietechnieken zoals lasersnijden en 3D-printen. Op een innovatieve manier kleding produceren on-demand om zo een steentje bij te dragen in de strijd tegen de overproductie van alle grote ketens en het verkleinen van de afvalberg, stond centraal in zijn project.

De productiemethode verfijnde hij verder samen met Maakbaar, een digitale werkplaats.

The Post-Couture Collective wil gebruik maken van de principes van open-source, waardoor iedereen toegang heeft tot de bron en de productiemodellen. Kledingcollecties worden zo geprogrammeerd dat ze digitaal te delen zijn met de consument. Op de website zijn de ontwerpen met uitleg te vinden. Zo kunnen ze door de eindgebruikers zelf worden gefabriceerd en zelfs digitaal aangepast worden naar hun eigen wensen. Dit geeft de kledingstukken een unieke, persoonlijke stempel die bij massaproductie niet mogelijk is.

De productie vindt plaats in een wereldwijd netwerk van Makerspaces, die reeds ervaring hebben met deze digitale patronen en waar ook onervaren eindgebruikers een eigen kledingstuk kunnen produceren. Daarbij worden lokale materialen ingezet. Bij de Post-Couture Antwerp collectie is dat wol uit Frankrijk en Belgische gerecycleerde polyesterstoffen.

De sterkte van dit project bestaat er in dat het label ervoor zorgt dat de productie niet meer in lage lonen landen kán plaatsvinden, maar dat deze lokaal moet gebeuren. De kleding wordt pas gemaakt op het moment dat iemand het daadwerkelijk wil kopen. Winkels hebben hierdoor geen kleding-voorraad meer nodig, en zo zullen er geen ongedragen kledingstukken meer bij het afval terecht komen. Daarnaast wordt het vervuilende aspect dat het transport van kleding heeft, door deze wijze van produceren enorm verminderd. Doordat kledingstukken enkel bij bestelling worden gemaakt, is er van overproductie en onnodig transport van kledingstukken geen sprake meer. Het inzicht dat consumenten krijgen in het proces van stof tot kledingstuk helpt indirect mee om hen bewust te maken van hoe de mode-industrie in elkaar zit. En bewuste consumenten maken betere en duurzamere beslissingen.

Voor de allereerste internationale samenwerking deed Martijn van Strien beroep op vijf Antwerpse mode ontwerpers, wat resulteerde in de Post-Couture Antwerp collectie. Vormelijk bleven de ontwerpers trouw aan hun eigen visie maar de rode draad door de collectie bleef de herkenbare laser-gesneden assemblage-techniek, de zorgvuldig uitgekozen materialen, en het feit dat alle ontwerpen gedownload kunnen worden.

Het open-source delen van alle kledingontwerpen en de connector-methode stelt ook andere ontwerpers in staat deze technieken te gebruiken, en nog belangrijker, om deze te verbeteren en met anderen te delen. Hiervoor is een groeiende online community opgericht, de Post-Couture Community, waarbinnen op dit moment iets meer dan 600 ontwerpers ideeën en inspiratie delen die de techniek verder ontwikkelen.