RE—DO

Unieke, handgemaakte producten uit misprints van drukkers, Linde Luyten en Tille Lingier voor RE-DO

Genomineerde

Naam bureau
RE—DO
Naam ontwerper(s)
Linde Luyten en Tille Lingier
Naam bedrijf
RE—DO
Afmetingen
various sizes
Materiaal
Waste paper
Techniek
various techniques
Uitvoering
Ambachtelijk

Nominated for

OVAM Ecodesign PRO

RE-DO werd een jaar geleden opgericht door Linde en Tille, twee grafisch vormgevers uit Antwerpen en maakt unieke, handgemaakte producten met ‘misprints’ van drukkers.

Het drukproces bij drukkerijen resulteert in een hoop papieroverschotten, bedrukt en onbedrukt. Gepassioneerd door ambachtelijk werken met papier, typografie en mooi, tastbaar design, onderzoekt RE-DO manieren om dit papier te verwerken tot unieke, handgemaakte designproducten zoals to-do-lijsten, weekplanners, agenda’s en andere papieraccessoires.

Deze kijk op het hergebruik van restmaterialen, en de liefde voor papier, experimenteren, ambacht en design draagt RE—DO uit op zoveel mogelijk manieren.

Bovendien biedt RE-DO jongeren van het buitengewoon secundair onderwijs de kans om werkervaring op te doen. Zo is er al een succesvolle samenwerking met KOCA (Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen vzw) waarbij leerlingen de papieroverschotten sorteren en onderverdelen.

Ook richt RE-DO workshops in waarbij de cursisten aan de slag gaan met hun eigen gerecupereerd papier. Zo leren ze de basis van boekbinden en werkwijzen om thuis te experimenteren met oud papier.

RE-DO werkt steeds heel lokaal. Het zoekt een nieuwe manier om restpapieren te verwerken. Dit doen het aan de hand van designproducten die op de markt komen, maar ook door workshops te geven waarbij het de ecologische denkwijze doorgeeft.