Rotor Deconstruction

Ontmanteling en hergebruik van interieurelementen uit de voormalige hoofdzetel van BNP-Paribas-Fortis aan de Warandeberg (2014-2016) door Rotor (Maarten Gielen, Tristan Boniver, Lionel Devlieger, Michaël Ghyoot, Benjamin Lasserre, Melanie Tamm, Renaud Haerlingen, Lionel Billiet and Sophie Seys) voor Rotor Deconstruction

Genomineerde

Naam bureau
Rotor VZW
Naam ontwerper(s)
Maarten Gielen, e.a.
Naam bedrijf
Rotor VZW

Nominated for

OVAM Ecodesign PRO

Efficiency

Design Research


De ontmanteling van het interieur uit de voormalige hoofdzetel van de Generale Bank, nu BNP-Paribas-Fortis, en het hergebruik van sommige elementen in nieuwe projecten betreft één van de belangrijkste operaties tot nu van Rotor Deconstruction, een spin-off van Rotor.

Het gebouw dat dateert van 1971 had prachtige interieurs van onder meer Jules Wabbes. Het werd onlangs volledig gesloopt. Aan de ontmantelingsoperatie ging een lange voorbereiding en onderzoeksfase vooraf, die startte begin 2014, op uitnodiging van Docomomo Belgium en BNP Paribas Fortis. Voor de sloop werd een inventaris van ‘interessante’ materialen bekendgemaakt aan mogelijke afnemers en alleen dat wat voor de sloop verkocht raakt, wordt gerecupereerd. Bijzondere materialen ‘redden’ ze door ze zelf op te slaan om ze dan later te verkopen. De laatste deconstructiewerken dateren van begin 2016. Rotor recupereerde valse plafonds, vloeren, wandbekledingen in gevlamde graniet, deuren, verlichtingsarmaturen, meubilair, een trapgeheel in tropisch hout, enz. Iedere keuze moest weloverwogen worden om te vermijden onverkoopbare goederen, die zwaar zouden doorwegen in termen van ontmantelings- en opslagkost, te recupereren.

200 ton werd gerecupereerd, waaronder een “historisch” vals plafond. Deze werden nadien te koop gesteld op hun website, met historische informatie en gedetailleerde montage-instructies. Het gerecupereerde plafond kende verschillende bestemmingen; plusofficearchitects integreerde het in het nieuwe auditorium van de gemeentebibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het hergebruik van materialen, in tegenstelling tot recyclage, laat toe zoveel mogelijk de gebruikswaarde, maar ook de culturele waarden van de betrokken elementen te bewaren. Rotor Deconstruction belichaamt een duurzaam economisch model dat ook andere spelers toelaat en jobs kan creëren.