StandUp Nomad

In hoogte verstelbare statafel, Henri Verheughe & Mathias Ellegiers voor Jaswig bvba

Genomineerde

Naam bureau
Jaswig BVBA
Naam ontwerper(s)
Henri Verheughe en Mathias Ellegiers
Naam bedrijf
Jaswig BVBA
Afmetingen
(93-122) x 80 x 55
Materiaal
berk multiplex 18mm
Techniek
CNC
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Better Health

De StandUp Nomad is een in hoogte verstelbare statafel, die handmatig versteld kan worden in hoogte, zodat iedereen op een ergonomisch verantwoorde manier (tafelblad op ellebooghoogte) rechtstaand kan werken.

Langdurig zitten schaadt de gezondheid, daar zijn wetenschappers het over eens. Jaswig wil met de StandUp Nomad de zitnorm veranderen. De statafel wordt vervaardigd met behulp van CNC-technologie, waardoor het meubel lokaal kan geproduceerd worden. Hierdoor is geen wereldwijd transportsysteem nodig.

Jaswig is gegroeid uit een groep vrienden: Samuel Rieder, Nick Cornille, John-Morgan Galeyn, Daphne Fecheyr-Lippens, Mathias Ellegiers en Henri Verheughe. Ieder van hen merkte dat ze veel te veel zaten tijdens het studeren en werken.

Met Jaswig willen ze hier iets aan doen. Door dagelijkse routines zoals e-mails beantwoorden, korte vergaderingen, telefoneren, e.d. al rechtstaande te doen, zitten we automatisch een paar uur minder per dag. Dit leidt volgens wetenschappelijke studies tot een betere en actievere gezondheid, maar ook tot een verhoogde productiviteit en een betere mentale gezondheid.

Binnen de vakgroep Sport –en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent heeft Jaswig in 2015 een masterproefvoorstel ingediend (nog lopend). De activiteit van leerlingen die rechtstaand les krijgen wordt hier onderzocht (vermoeidheid, prestaties, e.d.). Op die manier wil Jaswig onderzoeken of hun startidee verder wetenschappelijk kan onderbouwd worden.