Theomatik

Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het concept kwam van Theo Willen, Frédéric Boonen goot het in een handig ontwerp.

Genomineerde

Naam bureau
Boonen Design Studio
Naam ontwerper(s)
Frédéric Boonen
Naam bedrijf
JESSA Zieknhuis vzw
Afmetingen
18x31x1,5cm
Materiaal
Polypropeen, Silicone shore 90, RVS
Techniek
Spuitgieten, schroeven
Uitvoering
Industrieel

Nominated for

Healthcare Award

Met de Theomatik kunnen personen die slechts één arm kunnen gebruiken toch zelfstandig zaken als botervlootjes, confituurpotjes, suikertjes en drankbrikken eenvoudig openen.

Het idee komt van Theo Willen, die vrijwilligerswerk in het revalidatiecentrum St.-Ursula doet. Daar merkte hij op hoeveel personen bij elke koude maaltijd, elke dag opnieuw, geconfronteerd worden met hun beperking en dus aangewezen zijn op hulp van een tweede persoon wanneer ze willen eten. Samen met de ergotherapeuten van het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis boog Boonen design studio zich over dit idee en maakte de esthetische vertaalslag naar een compact, hygiënisch ontwerp dat bovendien niet stigmatiserend is. Dat deed het door de Theomatik te ontwerpen in de vorm van een bord, zodat het naadloos aansluit bij de doorsnee serviezen en keukenaccessoires. Daarenboven zorgt de antislip-onderzijde voor een stabiele grip op het tafelvlak, wat het nog makkelijker maakt om potjes met voedingswaren of drankbrikjes te openen als je slechts één arm kan gebruiken.

Dankzij het strakke design en zijn multi-inzetbaarheid - zonder een stigmatiserend neveneffect op te roepen - is de Theomatik niet alleen een waterdichte oplossing voor personen die in een revalidatiecentrum verblijven, maar voor iedereen die kampt met een uitval van een arm. En dat zowel thuis als op locatie, bijvoorbeeld op restaurant of bij een brunch.