Oase

Winner

Name of designer(s)
Jelke Stoop
Thomas De Backer
Esmee Vanbeselaere
Nicolas Wybaillie
Joanna Kurdubelska
Name of agency
Bailleul Ontwerpbureau
Name of company
Het GielsBos

in the category

Collaborative Award 2020

Oase offers sensorial spaces for people with physical and/or mental disabilities. Supervisors get the necessary tools in the spaces to make their clients laugh, to stimulate senses, to challenge them or to bring them to rest. In this design, the focus lays on the aesthetic and the specific needs of the client, and accessibility takes on a new dimension. A cosy atmosphere and a beautiful perception are at least as important for people with physical or mental disabilities as for people without disabilities. Within the Oase there are three zones: the experience oase, the play oase and the silent oase. In the experience oase clients are working with physical and digital play tools. The play oase provides a real music stage for the clients with decor, music and other attributes. The silent oase has to bring clients their rest with four intimate cocoons that each have a different colour and atmosphere.

Social sustainability is the most important angle. In the GielsBos people with disabilities live in compounds. The GielsBos and a lot of supervisors let them build their own lives: sometimes autonomous, honourable, inclusive, open and participatory. This place breathes social sustainability. Oase endorses this vision completely and has been created because of the expertise of Bailleul Ontwerpbureau in ‘experience design’ by combining the experience of a multidisciplinary team of activity supervisors with specific working methods, the general director, a technical and organisational representative. During the design process, focus was on experiences with clients. It became a very warm, intense collaboration with many dialogues, experiments and perception studies, which resulted in a widely supported design.

In a later stage a contractor and a multimedia specialist joined the team. During the realisation stage, they took care of all the materials, constructions, control systems and multimedia were implemented firmly, hygienically and aesthetically with environmental impact as little as possible. The oases are considered as a service for the internal or external clients and family or supervisors can book these spaces. The working methods and realisations are innovative to the sector. An important part of this project has been paid by fundraising. The negotiations with all the parties were important to reach an agreement and to have a supported design in the end.