Disarming Design from Palestine zoekt financiering

Disarming Design from Palestine

Disarming Design from Palestine won de Henry van de Velde Communication Award 16. Om verder te kunnen werken, starten ze een crowdfunding. Voor alle informatie en giften is er het crowdfundingplatform. Disarming Design from Palestine hoopt op jouw gift. 

 

Zelf verwoorden ze het zo: 

Voor het produceren van een serie nieuwe 'ontwapenende' producten in Palestina zijn we op zoek naar financiering.

De productie vindt plaats in de Palestijnse gebieden en de internationale verkoop maakt mogelijk dat we verder kunnen investeren in lokale werkgelegenheid, het verspreiden van alternatieve verhalen en creatieve vormen van conflict bemiddeling.

Ontwapenend Palestijns design label

Disarming Design from Palestine is een inclusief design label van ongewone producten uit Palestina. De gebruiksvoorwerpen zijn ontworpen door hedendaagse ontwerpers en kunstenaars in samenwerking met lokale ambachtslieden. Tijdens diverse workshops wordt er vanuit bestaande productiemethodes nieuwe ontwerpen gemaakt. Deze ‘culturele objecten’ verspreiden alternatieve verhalen over wat het betekent om op dit moment in Palestina te leven.

Zo toont een glazen maatbeker de ongelijke waterverdeling, een bord geeft inzicht in gastvrijheid, een T-shirt communiceert over Arabische identiteit, een portefeuille toont dubbele nationaliteiten en een tas verspreid de geluiden van Jeruzalem. De producten worden getoond tijdens verschillende tentoonstellingen, pop-up shops en via diverse media. Ze zijn te koop via een website en op verscheidene verkooppunten.

Middels deze collectie willen we bijdragen aan de ‘ontwapening’ van het heersende media-beeld van de Palestijnse situatie. De producten en de activiteiten die we organiseren bevragen de status quo door een breder publiek met andere verhalen te informeren. We onderzoeken daarmee wat design kan betekenen voor conflictbemiddeling en voeden een design-discours zowel in Palestina als daarbuiten. En met duurzame productie- en organisatie-methodes hopen we op de lange termijn meer werkgelegenheid te bevorderen; zowel bij producenten als ontwerpers.

Disarming Design from Palestine focust op artistieke productie als middel om bij te dragen aan een duurzamere en vreedzamere wereld, in het bijzonder voor de Palestijnse kwestie. Die artistieke productie en reflectie staan niet op zich, en houden niet op bij ‘het beeld’ of ‘het product’. De gehele organisatie en productielijn is meegenomen in het ‘ontwerp’. We willen duurzaam voortgaan, blijven produceren en investeren in ontwikkeling en cross-disciplinaire en -culturele samenwerking, om zo de dialoog over Palestina te voeden vanuit de creatieve praktijk; met poëtische vormen van verzet.

Daartoe hebben we ook een economisch model ontwikkeld, en entiteiten geregistreerd die dit kunnen dragen, zonder winstoogmerk.

Disarming Design is geregistreerd in Ramallah als non-profit company. In ons kantoor daar werken een coördinator(Majdal Sobeh), productie manager (Ghadeer Dajani), financieel manager (Sami Khaldi) en een vrijwilliger (Qusai Saify), en voor de productie in Gaza werkt een lokaal coördinator (Mohammed Abusal). Voor de internationale verkoop is een Stichting in Nederland opgericht en de voorraad producten ligt in België van waaruit de orders worden verstuurd. Daar werken een voorraad-manager (Wisam Horani) en de artistiek/algemeen directeur(Annelys de Vet). We werken direct samen met zo'n 40 producenten / ambachtsmensen verspreid over de Palestijnse gebieden, die vaak zeer gemarginaliseerde posities hebben.

 

Investeren in nieuwe productie

We zoeken investering om nieuwe producten te maken. Het betreft bestaande ontwerpen en veelbelovende prototypes die tijdens de workshop in 2016 zijn ontwikkeld. Deze producten zullen we verkopen via presentaties, pop-up shops en onze webshop, om daarna meer productie mogelijk te maken.

Met name:

(Mochten we meer donaties ontvangen dan gevraagd, zullen we in meer producten investeren.)

 

Meer informatie: