Dit zijn de categorieën in de editie 2020

Publiek bij de Henry van de Velde Awards 19. Foto Fille Roelants Photography

We maken er een zaak van om elk jaar de categorieën opnieuw te bekijken en te evalueren. Komen alle aspecten van design aan bod, is het representatief voor de breedheid van de sector, drijft de excellentie boven op basis van de categorieën? Het resultaat zijn 7 categorieën waarbinnen je jouw product, dienst of project kan inschrijven. Sommige ontwerpen kunnen in meerdere categorieën geplaatst worden. Je kan deze aanduiden. De jury beslist uiteindelijk definitief.

 

 

 

 

 

De categorieën voor de editie 2020

 

Business Innovation

Een designprijs voor innovatieve machines, toestellen, installaties en gereedschap, transportmiddelen en automatisatiesystemen, bestemd voor gebruik of toepassing in de industrie of in een professionele omgeving, zoals de medische zorg, bouw, landbouw. De focus ligt op efficiëntiewinst, demonteerbaarheid, modulariteit, nieuwe technologie, automatisatie, robotisatie.

Dit kunnen zijn: machines, 3D printers en scanners, reinigers, detectoren, ziekenhuisuitrusting, medische instrumenten, meettoestellen, ladders, tractoren, enzovoort.

 

Collaborative

Een designprijs voor innovatieve en duurzame producten, diensten en systemen waarbij van in het begin van het designproces gewerkt wordt met een multidisciplinair team en waarbij alle mogelijke stakeholders en gebruikers betrokken worden om via co-creatie een specifiek probleem of complexere vraagstukken aan te pakken. Dit zorgt voor breed gedragen oplossingen en (technologische) innovaties. Deze brengen verandering op het vlak van gezondheid en welzijn, duurzaamheid, milieu, mobiliteit, samenleven en wonen, veiligheid, enzovoort.

Dit kunnen zijn: computerapplicaties, tools en producten, maar ook diensten en systemen.

 

Consumer

Een designprijs voor eindproducten die het individuele leven verbeteren en vergemakkelijken en speciaal ontwikkeld zijn voor persoonlijk gebruik en productiviteit, binnen de domeinen van de lifestyle, de voeding, media en ontspanning.

Dit kunnen zijn: elektronica en huishoudelijke apparaten; alle gereedschap en uitrusting voor in huis, de keuken, de tuin, en voor de vrije tijd (zoals bijv. sportuitrusting, muziekinstrumenten, audio, TV en home entertainment, domotica systemen).

 

Design-led Crafts

Een designprijs voor een uniek of in kleine oplage vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek, gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek en hoogwaardige afwerking.

Dit kunnen zijn: unieke interieurobjecten zoals meubelen,  tafelgerei, verlichting, textiel, accessoires, juweelobjecten, enzovoort.

 

Digital Product

Een designprijs voor een nieuw of verbeterd digitaal product waarin de gebruikerservaring centraal stond/staat tijdens het ontwerp- en ontwikkelingsproces en die inzet op een optimale naadloze digitale interactie met zijn gebruikers. De oplossing kwam tot stand door een combinatie van design research en service- en interface design en gebruikt nieuwe technologieën overheen verschillende dragers en platformen en is gebaseerd op doorgedreven gebruikerskennis en business strategie.

Dit kunnen zijn: interactieve websites, mobiele applicaties, interfaces van apparaten, educatieve software, datavisualisatie en informatie-architectuur,…

 

Graphic & Communication

Een designprijs voor een nieuw of verbeterd product, dienst of systeem, geprint of digitaal, waarbij de vorm van de communicatie of de communicatiedrager duidelijk een meerwaarde heeft en zorgt voor heldere communicatie die zijn doelgroep effectief bereikt.

Dit kunnen zijn: de vormgeving van letters, boeken, catalogi, brochures, tijdschriften en kranten, aankondigingen en posters, uitnodigingen, kalenders, maar ook illustraties, storytelling en infographics, webdesign, motion graphics, corporate identity, campagnes en bewegwijzeringen.

 

Habitat

Een designprijs voor producten in grotere oplage, diensten en systemen bestemd voor de private ruimte en het wonen aanbelangen of bestemd voor de werkruimte en het werken aanbelangen.

Dit kunnen zijn: in- en outdoormeubilair; interieurtextiel; verlichting; interieurobjecten en tafelgerei; binnen- en buitenschrijnwerk (en onderdelen), net als kantoormeubilair, meubilair voor vergaderruimtes, voor onthaal- en wachtruimtes, multimedia, bureau-accessoires, bureaustoelen, kantooruitrusting, systemen van kantoorinrichting en zitsystemen, room dividers, (boeken)kasten, opbergruimtes, kapstokken en vestiairekasten enzovoort.

 

op zoek naar de categorie Ecodesign?

Toen de OVAM meer dan 10 geleden partner werd in de Henry van de Velde Awards, was het nog absoluut noodzakelijk dat ecodesign als aparte categorie binnen de designprijzen behandeld werd om er voldoende aandacht op te trekken. Ondertussen is ecodesign een vanzelfsprekend onderdeel van de goede designpraktijk geworden. Vanaf nu wordt het mee als toetssteen binnen de "goed design"-criteria gebruikt bij alle inzendingen. Je kan er dus niet meer apart voor inschrijven. Om te blijven inspireren rond uitzonderlijk goede gebruikers van ecodesign, komt er vanaf 2020 een Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award die uitgereikt wordt aan een bedrijf of ontwerper die fungeert als rolmodel voor het exemplarisch gebruiken van ecodesign.