Dit zijn de categorieën waar je dit jaar kan voor inschrijven

foto: Michel De Cock
 • Business Award: een designprijs voor innovatieve machines, toestellen, installaties en gereedschap, transportmiddelen en automatisatiesystemen, bestemd voor gebruik of toepassing in de industrie of in een professionele omgeving, zoals de medische zorg, bouw, landbouw. De focus ligt op efficiëntiewinst, demonteerbaarheid, modulariteit, automatisatie, nieuwe technologie, robotisatie..
  Dit kunnen zijn: machines (zoals weefgetouwen), 3D printers en scanners, reinigers, detectoren, ziekenhuisuitrusting, medische instrumenten, meettoestellen, ladders, tractoren.
   
 • Consumer Award: een designprijs voor eindproducten die het individuele leven verbeteren en vergemakkelijken en speciaal ontwikkeld zijn voor persoonlijk gebruik en productiviteit, binnen de domeinen van de lifestyle, het werk, de voeding, media en entertainment.
  Dit kunnen zijn: elektronica en huishoudelijke apparaten; alle gereedschap en uitrusting voor in huis, de keuken, de tuin, en voor de vrije tijd, zoals bijvoorbeeld sportuitrusting, muziekinstrumenten, enzovoort.
   
 • Community Award: een designprijs voor innovatieve en duurzame producten, diensten en systemen waarbij van in het begin van het designproces gewerkt wordt met een multidisciplinair team (van wetenschappers, sociologen, psychologen, enz.) en waarbij alle mogelijke stakeholders betrokken worden. Dit zorgt voor breed gedragen oplossingen die bijdragen tot een betere wereld.
   
 • Ecodesign Award by OVAM: een designprijs voor producten of diensten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign of met een positieve invloed op het milieu.
  Dit zijn producten of diensten  die hun gebruiksfunctie optimaliseren, alternatieve grondstoffen gebruiken, materialen of hulpbronnen efficiënt inzetten en efficiënt en duurzaam geproduceerd worden. Ze hebben een lage milieuimpact, doorheen alle fasen van hun levenscyclus. Zo garanderen ze een lange levensduur en kan het materiaal opnieuw ingezet worden op het einde van hun levenscyclus.
   
 • Graphic & Packaging Award: een designprijs voor de vernieuwende ontwikkeling en vormgeving van letters, verpakkingen en gedrukte media, en voor nieuwe media of nieuwe toepassingen van bestaande die de communicatie naar de consument verbetert en/of verandert.
  Dit kunnen zijn: de vormgeving van boeken, brochures, tijdschriften en kranten, aankondigingen en posters, uitnodigingen, kalenders, maar ook infographics, webdesign en websites, interfaces van apparaten, apps, motion graphics en animaties, illustraties, games, corporate identity, campagnes en bewegwijzeringen.
   
 • Health & Wellbeing Award: een designprijs voor producten en diensten die zorgen voor het fysieke of geestelijke welzijn van het individu.
  Dit kunnen producten zijn zoals medische apparatuur en uitrusting, brillen, protheses, hulpmiddelen voor de zorg en rehabilitatie, aangepast meubilair en vervoersmiddelen (en toebehoren), radiatoren en andere verwarmingselementen; luchtbevochtigers en aircosystemen.
  Dit kunnen (digitale) diensten zijn die bijvoorbeeld de sociale of emotionele eenzaamheid aanpakken, die ouderlingen in hun eigen omgeving volgen en ondersteunen, die de veiligheid op werkplaatsen of in openbare ruimten garanderen, de levensomstandigheden van vluchtelingen, migranten en andere noodlijdende groepen verbeteren, de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen stimuleren, enz.

   
 • Habitat Award: een designprijs voor producten, objecten, diensten en systemen bestemd voor de private ruimte en die het wonen aanbelangen en/of bestemd voor de werkruimte en die het werken aanbelangen.
  Dit kunnen zijn: in- en outdoormeubilair; interieurtextiel; verlichting; interieurobjecten en tafelgerei; binnen- en buitenschrijnwerk (en onderdelen); audio, TV en home entertainment; domotica systemen. Net als kantoormeubilair, meubilair voor vergaderruimtes, voor onthaal- en wachtruimtes, multimedia, bureau-accessories, bureaustoelen, kantooruitrusting, systemen van kantoorinrichting en zitsystemen, room dividers, (boeken)kasten, opbergruimtes, kapstokken en vestiairekasten.
   
 • Mobility Award: een designprijs voor producten of diensten die het vervoer van personen of goederen vergemakkelijken, of voor systemen die de mobiliteit van de burger in de private of openbare ruimte verbeteren.
  Dit kunnen producten zijn zoals openbare vervoersmiddelen (trein, tram, bus), vliegtuigen, boten, auto’s, motorfietsen, fietsen (en accessoires), of andere alternatieve vervoersmiddelen, kinderwagens, (trap)liften, rolstoelen en rollators, en accessoires zoals reiskoffers, rugzakken en tassen. Dit kunnen diensten zijn zoals een app die de verkeersdrukte registreert en signaleert of diensten die de openbare dienstverlening naar veraf gelegen plekken efficiënter en toch kostenbesparend zijn, of ook nog: systemen zoals auto- of fietsdelen.