Wat?

De Henry van de Velde Awards zijn de grootste designprijzen van België. Flanders DC reikt deze prestigieuze designprijzen uit voor goed design in al zijn verschillende vormen en verschijningen. Bedoeling is zowel designers als de opdrachtgevers te lauweren en te tonen wat er aan uitzonderlijke designproducten ontworpen en gemaakt worden. 

Net omdat design zo breed is, zijn er prijzen in tien verschillende categorieën. Ontwerpers, organisaties, opdrachtgevers en designbedrijven kunnen met hun recente producten, diensten of projecten inschrijven voor zes van deze categorieën: Communication, Design-led Crafts, Ecodesign by OVAM, Efficiency, Everyday Life en Healthcare. De jury duidt ook de laureaten aan van de Henry van de Velde Lifetime Achievement, Young Talent en Company Awards. Het favoriete product krijgt via een online stemming de Henry van de Velde Public Award. 

De prijzen werden bedacht door het toenmalige VIZO Dienst Kunstambacht, nadien Design Vlaanderen, met Johan Valcke als directeur, omdat er nood was aan een prijs voor vormgeving die regio-overschrijdend en discipline-overschrijdend was. Er waren begin jaren 90 geen prijzen die Belgische of Vlaamse professionelen in het designveld lauwerden.

De erven Henry van de Velde stemden toe om de designprijzen op te dragen aan en te noemen naar vormgever en architect Henry van de Velde, één van de grote Belgische designers uit het begin en midden van de 20e eeuw. De eerste editie van de Henry van de Velde Award is meteen de start van een indrukwekkende lijst winnaars. 

Doorheen de jaren speelt de Henry van de Velde Awards in op evoluties in het designveld. De awards zijn dan ook af en toe aangepast, maar drie prijzen komen al van bij de start terug: Young Talent , Lifetime Achievement en Public. in 1995 werden ze vergezeld door de Henry van de Velde Company Award, meteen ook een blijver. Ook de Henry van de Velde Best Product Award wordt uitgereikt. 

De eerste edities werden uitgereikt en getoond in het Museum voor Sierkunst (nu Design museum Gent). De editie 1998 verhuisde naar de Design Vlaanderen Galerie in Brussel. Toen ook daar de ruimte te klein werd, vond Design Vlaanderen een enthousiaste partner in het Vlaams Parlement. De Schelp werd de plek van de uitreiking, de Lokettenzaal de tentoonstellingsruimte. De OVAM werd op dat moment ook partner van de Henry van de Velde Awards met de OVAM Ecodesign Award PRO. En in datzelfde jaar werden de prijzen ook uitgebreid werd met de Henry van de Velde Labels, kwaliteitslabels voor producten en een vervanging voor het prijs voor het beste product. 

In 2014 ontgroeide de Henry van de Velde Awards opnieuw de beschikbare ruimte. De awards worden nu uitgereikt in de Henry Le Boeufzaal in BOZAR. Voor de tentoonstelling kan het publiek terecht in de Foyers van BOZAR. Ondertussen wonen meer dan 1.400 designprofessionelen en designliefhebbers de uitreiking bij. 

In 2016, 10 jaar na de vorige grote ingreep in de prijzen, worden de veranderende designtijden duidelijk in de afschaffing van de Henry van de Velde Labels en de introductie van de Henry van de Velde Design Solution Awards, prijzen in meerdere categorieën die de maatschappelijke, economische en esthetische waarde van design tonen aan het grote publiek. Het introduceren van de categorieën werpt duidelijk vruchten af. De belangstelling van het publiek, zowel tijdens de stemronde voor de Henry van de Velde Public Award, de uitreiking van de designprijzen als de tentoonstelling in BOZAR is groot.