Wat?

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België. Omdat design zo breed is, zijn er prijzen in veertien categorieën. Ontwerpers, organisaties, opdrachtgevers en designbedrijven kunnen met recente producten, diensten of projecten inschrijven binnen negen van deze categorieën: Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat en Spaces. De jury duidt ook de laureaten aan van de Henry van de Velde Lifetime Achievement, Young Talent, Company en OVAM Ecodesign Gold Awards. Het favoriete product krijgt via een online stemming de Henry van de Velde Public Choice Award. 

De prijzen werden gelanceerd door het toenmalige VIZO Dienst Kunstambacht, nadien Design Vlaanderen, omdat er nood was aan een prijs voor vormgeving die regio-overschrijdend en discipline-overschrijdend was. Er waren begin jaren '90 geen prijzen die Belgische of Vlaamse professionelen in het designveld lauwerden.

De erven Henry van de Velde stemden toe om de designprijzen op te dragen aan en te noemen naar vormgever en architect Henry van de Velde, één van de grote Belgische designers uit het begin en midden van de 20e eeuw. De eerste editie van de Henry van de Velde Awards is meteen de start van een indrukwekkende lijst winnaars. 

Doorheen de jaren speelt de Henry van de Velde Awards in op evoluties in het designveld. De awards zijn dan ook af en toe aangepast, maar drie prijzen komen al van bij de start terug: Young Talent, Lifetime Achievement en Public. In 1995 werden ze vergezeld door de Henry van de Velde Company Award, meteen ook een blijver. 

De eerste edities werden uitgereikt en getoond in het Museum voor Sierkunst (nu Design museum Gent). De editie 1998 verhuisde naar de Design Vlaanderen Galerie in Brussel. Toen ook daar de ruimte te klein werd, vond Design Vlaanderen een enthousiaste partner in het Vlaams Parlement. De Schelp werd de plek van de uitreiking, de Lokettenzaal de tentoonstellingsruimte. De OVAM werd op dat moment ook partner van de Henry van de Velde Awards met de OVAM Ecodesign Award PRO. En in datzelfde jaar werden de prijzen ook uitgebreid werd met de Henry van de Velde Labels, kwaliteitslabels voor producten en een vervanging voor het prijs voor het beste product. 

In 2014 ontgroeide de Henry van de Velde Awards opnieuw de beschikbare ruimte. De awards worden sindsdien uitgereikt in de prachtige Henry Le Boeuf concertzaal in BOZAR. Voor de tentoonstelling kan het publiek terecht in de Foyers. Ondertussen wonen meer dan 1.400 mensen de uitreiking bij. 

In 2016, tien jaar na de vorige grote ingreep in de prijzen, wordt de veranderende rol van design duidelijk in de afschaffing van de Henry van de Velde Labels en de introductie van de Henry van de Velde Design Solution Awards, prijzen in meerdere categorieën die de maatschappelijke, economische en esthetische waarde van design tonen aan het grote publiek. Het introduceren van de categorieën werpt duidelijk vruchten af. De belangstelling van het publiek, zowel tijdens de stemronde voor de Henry van de Velde Public Award, de uitreiking van de designprijzen als de tentoonstelling in BOZAR is groot.