Dubio

Dubio

Dubio is de baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. Samen met Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken voegde ontwerper Roel Vandebeek schaduwlijnen toe aan de N70-steen waardoor de illusie ontstaat dat de gevel
opgebouwd is uit bijzonder dunne lagen.

Efficiency Award

Editie 2017

Ontwerp Design

It's a Roel (Roel Vandebeek)
Bedrijf Company

Nelissen Steenfabrieken

Omdat Roel regelmatig in contact komt met architecten wist hij dat er binnen de architectuur uitgekeken werd naar eenvoudigere mogelijkheden om lineaire patronen op een creatieve wijze te integreren in de gevels van gebouwen. Roel vond in Nelissen Steenfabrieken een partner die bereid was om hier samen met hem een duurzaam antwoord op te bieden mét de bestaande productiemogelijkheden. Om dat unieke lijnenspel te bekomen voegde hij extra schaduwvoegen toe aan de klassieke baksteen. Die schaduwvoegen geven de illusie dat de gevel is opgebouwd uit dunne, gelijmde stenen, en maken een verrassend lijnenspel met nieuwe patronen mogelijk.

Productie
Productie

Zo biedt de designer de architect een alternatief voor de standaard baksteen met al zijn beperkingen. Want op die beperkte dikte, die nu door de schaduwvoegen wordt gecreëerd, wordt een steen nooit gebakken wegens risico op kromtrekking en ook omdat er dan veel meer stenen moeten gemetst worden en dit de kosten de hoogte injaagt. Bovendien is het rendement bij verwerking even hoog doordat de hoogte van Dubio dezelfde is als die van een standaard baksteen.

Met Dubio kunnen er creaties worden verwezenlijkt die met een standaard baksteen onmogelijk zijn, en krijgt de architect zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid op een creatieve wijze te combineren.