Colli-Pee

Colli-Pee

Colli-Pee is een plastuit voor medisch gebruik, die werd ontwikkeld dankzij de multidisciplinaire samenwerking tussen het ontwerpbureau Voxdale en het medical device bedrijf Novosanis.

Healthcare Award

Editie 2017

Ontwerp Design 

Voxdale (Kristof Sorgeloos, Koen Beyers, Bart Verleije en Wim Boudewyns)
Bedrijf Company

Novosanis NV

Sommige bacteriën en virussen, zoals chlamydia, gonorroea en HPV (humaan papillomavirus) maar ook kankers zoals prostaatkanker, zijn op te sporen door een erg geconcentreerd deel van de plas af te nemen. En met de gangbare bekertjes was dit geen sinecure.

Colli-Pee is bovenal een slim toestelletje dat een gestandaardiseerde collectie van de eerste fractie urine garandeert, namelijk de eerste 20ml van de plas. Deze hoog-geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker. Het toestelletje is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Je plast rechtstaand in een soort plastuit. De eerste 20 ml wordt opgevangen in een plastic buisje, de rest loopt verder langs de tuit het toilet in. Het unisex toestel blinkt uit in gebruiksgemak en eenvoud en is commercieel beschikbaar, heeft een CE markering, en is geregistreerd bij FDA, wat de internationale uitrol mogelijk maakt. Bovendien is het gemaakt in een volledig recycleerbaar co-polymeer en hoeft het niet uit elkaar te worden gehaald.

Van bij de aanvang van de ontwikkeling ervan werden potentiële gebruikers erbij betrokken en werd rekening gehouden met hun feedback. Ook de feedback van de World Health Organization was bijzonder nuttig. En voor het verder op punt zetten wordt nog samengewerkt met Happy Ageing en EIZT.