Museum In Onze Straat

Museum In Onze Straat

Museum In Onze Straat, Concrete & Pantopicon
MIOS, Museum In Onze Straat, is het resultaat van het sociaal design traject ‘Straatstarters’ uitgevoerd in Antwerpen. Het resultaat is een toolkit die een platform biedt om sociale cohesie op straatniveau te stimuleren.

Henry van de Velde Labels 2012

Editie 2012

Museum In Onze Straat

Sociale cohesie op straatniveau

in stedelijke gebieden

 

Ontwerp  Concrete (i.s.m.

Pantopicon)

 

Bedrijf  Stad Antwerpen en

Design Vlaanderen

 

Karton, papier en

stickers (drukwerk)

6 x 23 x 32 cm

Sociale cohesie in stedelijke gebieden wordt steeds minder evident door tal van factoren. Eén daarvan is het verdwijnen van basale communicatie tussen buurtbewoners. Het is niet ongewoon dat mensen in eenzelfde straat elkaar nog nooit gesproken hebben, niet weten wat de interesses van hun buren zijn of elkaar met de voornaam kunnen aanspreken. Deze doorgedreven individualisering van onze samenleving, in combinatie met toenemende multiculturalisme werkt in veel gevallen niet bevorderlijk voor een sociale maatschappelijke samenhang.

Museum In Onze Straat, Concrete & Pantopicon
Museum In Onze Straat, Concrete & Pantopicon

MIOS heeft niet de ambitie een totaaloplossing te brengen tot dit sociale fenomeen, maar wil een platform geven aan buurtbewoners om op een mens-gedreven manier basale communicatie te faciliteren op straatniveau. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft MIOS straatbewoners alle materiaal om in hun straat een museum te organiseren.

Er werd specifiek gezocht naar een goedkoop product dat eenvoudig te implementeren is, met een universeel toepasbare grafiek, met zo min mogelijk tekst.

De eerste editie van MIOS vond plaats in de zomer 2012 in de Villegasstraat en de Sint Hubertusstraat te Berchem.