Banknotes - Al slapend rijk worden

Banknotes - Al slapend rijk worden

Al slapend rijk worden, foto door Jean Godecharle
Het bedlinnen Al slapend rijk worden is het resultaat van de samenwerking tussen Sofie Lachaert & Luc d’Hanis (slld) en het textielbedrijf Verilin dat gespecialiseerd is in ambachtelijk jacquardweven. Slld vertrok van de natuurlijke en lokale kwaliteitsgrondstoffen vlas en satijnkatoen, die beide garant staan voor een goede temperatuurregulatie, een groot absorptievermogen en een aangenaam aanvoelen.

Henry van de Velde Labels 2014

Editie 2014

Als slapen rijk worden

Bedlinnen

 

Ontwerp Sofie Lachaert 

& Luc d’Hanis (slld)

 

Bedrijf  Verilin

 

Belgisch linnen, satijnkatoen

en zilverdraad

Verschillende afmetingen 

Het decor van het bedlinnen is een enorme uitvergroting van het grafische motief dat voorkomt op bankbiljetten die gelden als ‘onvervalsbaar’. Om dit complexe patroon te vertalen naar een digitale jacquardtekening, moest Verilin het traditionele weefambacht combineren met hoogtechnologische knowhow, wat hen een ‘Masters of Linen Label’ opleverde. Elke structuur moest worden omgezet naar een binding met textuur en behalve met de technische eigenschappen van de machines moesten ze ook rekening houden met de stabiliteit van de weefselbindingen, een optimale kleurweergave en een juiste plaatsing.

Al slapend rijk worden, foto door Kurt Stallaert
Al slapend rijk worden, foto door Kurt Stallaert

De geweven draden worden deel van het concept. Slld berooft het geld van zijn nominale waarde en geeft daarmee ruimte aan de eigen persoonlijke waarde en waardering van de consument. Het vertrouwde beeld van een bankbiljet verdwijnt en de intrinsieke schoonheid van het subtiel gekleurde lijnenspel blijft over, als teken van de relativiteit van de waarden, van de verwaandheid van de speculatie, van de broosheid van macht gebaseerd op rijkdom. Wat overblijft is de intrinsieke schoonheid van de gekleurde krommingen.