Glasstromen

Designbureau
KUYCKXMEERS
Designer
Anouck Kuykx, Thomas Meers
Afmetingen
22 x 15 cm
Materiaal
Glas, kalk
Techniek
Schuimen, vermalen
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

Glasstromen is een reeks van vazen, ontstaan uit een onderzoek naar toepassingen van moeilijk te recycleren glas.

Glasstromen
Glasstromen

Designbureau KUYCKXMEERS deed onderzoek naar de mogelijkheden en toepassingen van moeilijk tot niet te recycleren glas door aan de slag te gaan met een glasstroom afkomstig van het Lommelse glasrecyclagebedrijf Maltha. Het glas, dat deeltjes keramiek, steen en porselein bevat, werd fijngemalen tot een poeder zodat alle deeltjes weer ontbonden werden. Door middel van een schuimproces werd het glas getransformeerd tot een licht, massief en gemakkelijk te bewerken materiaal. Het eindresultaat is Glasstromen, een reeks van vazen die opnieuw vermalen kunnen worden tot poeder om weer tot een nieuwe vaas geschuimd te worden.

De jury over Glasstromen:

“Deze erg esthetisch objecten zijn ontworpen vanuit duurzame insteek én kennen een verrassende vormgeving.”

Wat betekent deze award voor jullie?

KUYCKXMEERS: Zoals iedere award is dit een teken van appreciatie voor hetgeen je doet of maakt.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

KUYCKXMEERS: Door deel te nemen aan de BKRK-Award #glas is ons project Glasstromen tot stand gekomen. Binnen KUYCKXMEERS doen we steeds onderzoek naar hoe we een product op een zero waste-manier kunnen benaderen en ontwerpen. Enerzijds doen we dat door afval te vermijden, anderzijds door te vertrekken vanuit een afvalmateriaal. Voor dit project deden we onderzoek naar welke glasstromen minderwaardig zijn en niet gerecycleerd worden. Hiervoor kwamen we terecht bij de glasafvalstroom ‘KSP’ (glas met resten keramiek, steen en porselein). Door middel van een reeks schuimexperimenten is onze collectie vazen ontstaan.

Wat maakt het project zo bijzonder?

KUYCKXMEERS: Het bijzondere aan ons project is dat ieder object uniek is. Enkele parameters zijn controleerbaar zoals de hoogte, de kleur en de dichtheid. De organische vormentaal ontstaat op een natuurlijke manier. Dit is een oncontroleerbaar proces. We laten het materiaal zelf spreken in plaats van het in een vorm te willen forceren.

Glasstromen