Touchswitch

Designbureau
Niko R&D
Opdrachtgever
Niko
Afmetingen
8,3 x 8,3 x 1,1
Materiaal
glas, polycarbonaat, staal, elektronica
Techniek
spuitgieten, PCB bestukking
Uitvoering
Industrieel
Een vaak terugkerend probleem bij interacties met een elektrische installatie is dat het voor gebruikers vaak niet duidelijk is waarvoor elke knop dient.

Tegenwoordig bevat een woning een groot aantal lichtpunten en andere functionaliteiten. Afhankelijk van de grootte van de installatie en het aantal bedienpunten die samen staan, kan het in bepaalde gevallen verwarrend zijn voor de gebruiker. Een tweede daaruit voortvloeiend probleem is dat het grote aantal knoppen heel wat plaats inneemt op de muur. Klanten willen meer en meer een compacte schakelaar aan de muur.

Met de innovatieve digitale schakelaar touchswitch lost Niko deze problemen op. Daarbovenop worden ook een aantal nieuwe use cases mogelijk. Het industrieel ontwerp van de touchswitch werd bewust eenvoudig gehouden. Het minimalistische ontwerp laat toe om volledig te focussen op het display, waar de interactie met de gebruiker plaatsvindt. Ook zijn er een aantal sensoren aanwezig in het systeem. De naderingssensor bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat het display geactiveerd is, nog voor de gebruiker het heeft aangeraakt, wat bij traditionele home automation touchscreens of apps vaak niet het geval is.

Het navigatiepatroon werd doorheen alle verschillende functies consistent gehouden. Voor de gebruiker is het onmiddellijk duidelijk welke functie waarvoor dient, dankzij het gebruik van kleuren, iconen en namen om de verschillende functies aan te duiden. Personalisatie is een belangrijke feature van de touchswitch. De gebruiker kan een touchswitch zelf en op eenvoudige wijze personaliseren met de Niko Home app. Aan de hand van deze applicatie, beslist de gebruiker welke functies al dan niet op de touchswitch getoond worden en bepaalt hij zelf de default functie. Verder laat de personalisatie-app toe om voor een alternatieve lay-out te kiezen. De functionaliteit en lay out van een touchswitch wordt door software bepaald, dus deze kan te allen tijde gewijzigd worden door de gebruiker zelf. Verder kunnen er door software updates ook nieuwe thema’s of bedieningstypes worden toegevoegd, zonder dat het toestel vervangen moet worden. In eerste instantie zal een touchswitch de functie van schakelaars vervullen, maar de mogelijkheden zijn dus eindeloos.

Fysieke knoppen vervangen door een digitaal evenbeeld ervan brengt dus een aantal voordelen met zich mee. Voor Niko zelf zijn er veel minder productreferenties nodig. Waar er bij traditionele schakelaars voor elke functie een aparte productreferentie nodig is, worden al deze productreferenties in de touchswitch gedigitaliseerd en is één productreferentie genoeg. Dit is ook voor de installateur handig, omdat het bestelproces eenvoudiger wordt. De installateur kan met de touchswitch ook anticiperen op de veranderende verwachtingen van de klant en na installatie met de gebruiker bepalen welke functies ermee bediend worden.